sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Kevään paras raparperipiirakka



Kevään ehdoton kohokohta on mielestäni raparperi! Raparperia sisältäviä leivonnaisia ja muita juttuja voisi syödä melkein loputtomiin. Eräänä viikonloppuna olimme viettämässä äitini syntymäpäivää, ja päätimme tehdä yhdessä sen kunniaksi jonkin raparperisen leivonnaisen. Tuoreimmassa Maku-lehdessä oli houkuttelevalta kuulostava keikauskakku, jonka päätimme sitten toteuttaa. Täytyy kyllä sanoa, että lopputulos vei kaikkien kielen mennessään! Sillä kertaa ei valitettavasti ollut kameraa mukana, mutta tein kyseistä leivonnaista nyt toistamiseen, joten tässä on siis versio numero 2.

Kakku sai erityisen paljon kehuja maustaan, mutta myös pohjaa kehuttiin erityisesti, sillä koostumuus ilmeisesti osaksi mantelimassan ansiosta oli ihanan ilmava ja kostea. Jos liiallinen sitruunaisuus pelottaa, suosittelen korvaamaan puolet sitruunamehusta vedellä. Lisäksi jos käytössä on ainostaan irtopohjavuoka, se kannattaa vuorata sisältä kokonaan leivinpaperilla (tällöin ei tarvitse voidella ja korppujauhottaa), koska muuten voi-fariinisokeriseos saattaa ikävästi valua uunin pohjalle. "Kiinteän" kakkuvuoan kanssa vastaavaa ongelmaa ei ole.

Täytyy katsoa, jos saan vielä muitakin raparperireseptejä aikaiseksi, koska ainakin tuoreimmassa Glorian ruoka & viinissä oli useampikin houkutteleva raparperiresepti. Pitääkin siis varmaan lähteä hakemaan vanhempien puutarhasta täydennystä raparperivarastoon...


MANTELINEN RAPARPERIKEIKAUSKAKKU 

500 g raparperia
50 g voita
1 dl fariinisokeria

Taikina
150 g mantelimassaa
0,5 dl sitruunanmehua (tai korvaa puolet vedellä)
1 tl raastettua sitruunankuorta
150 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Paistaminen: 175 astetta, 45-50 minuuttia

Kuori ja paloittele raparperit. Kuutioi voi. Ripottele leivinpaperilla vuoratun kakkuvuoan (noin 24 cm) pohjalle voikuutiot, fariinisokeri ja raparperit.

Kuumenna sitruunamehu pienessä kattilassa ja murustele mantelimassa joukkoon. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes mantelimassa liukenee mehuun. Voit lisätä hieman vettä, jos neste ehtii haihtua liian nopeasti. Lisää sitruunankuori. Anna jäähtyä.

Vaahdota voi ja huoneenlämpöinen sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Vatkaa joukkoon jäähtynyt mantelimassa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Nostele taikinanokareita raparperien päälle ja painele taikina tasaisesti vuokaan. Vältä levittämistä, etteivät raparperit lähde liikkeelle!

Paista 175 asteessa  uunin alimmalla tasolla noin 45-50 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä hieman ja kumoa se tarjoilulautasella. Tarjoa hieman lämpimänä esimerkiksi vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi17/4/13

    raskas raskas... mutta tietysti noilla aineilla herkullinen

    taito on tehdä kevyttä (lähes) yhtä hyvää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä nyt ainakaan itse pidä tätä kovinkaan raskaana verrattuna moniin muihin leivonnaisiin. Silloin kun herkutellaan niin sitten herkutellaan :)

      Poista