Hei meilläkin on tehty sushia! Tänä vuonna nimittäin jo kaksi kertaa: ekan kerran teimme sushia kaveriporukalla japanilaiseen tapaan uuden vuoden aattona ja sitten pari päivää myöhemmin avopuolison kanssa vieraillemme. Meidän omat sushioppimme ovat peräisin lähinnä parin vuoden takaiselta Tampereen työväenopiston sushikurssilta, jota veti Marusekin perustaja Marjo Seki. Kurssi oli ihan hyvä pikakatsaus erilaisten sushien tekemiseen, joten suosittelen ehdottomasti käymään, jos on mahdollisuus. Kurssit ovat joka vuosi hyvin suosittuja, joten kannatta olla heti netissä ilmottautumassa, kun linjat vain aukeavat. Työväenopiston ruokakurssit löytyy täältä.
Uuden vuoden susheja. |
Nykyäänhän perusmarketeistakin saa ihan hyvin joitain susheihin tarvittavia tavaroita, kuten norilevää ja sushiriisiä, mutta täällä Tampereella esim. East Asia Martin valikoima on kattava ja huomattavasti marketteja/Stockmannia edullisempi. Alla onkin kuva viimekertaisesta saaliista. Mukana on myös kuvan vasemmassa reunassa pullo Alkosta hankittua sakea. (Kukaan ei muuten huomannut kertoa, että ostamani riisiviinaetikka olikin jo valmiiksi suolalla ja sokerilla maustettua, joten ensimmäisestä riisisatsista tuli aivan täysin syömäkelvotonta, ja piti lähteä uudelleen kauppaan hakemaan riisiä ja ihan tavallista riisiviinaetikkaa. Tiedänpä sitten seuraavalla kerralla.)
Koska misokeittoaineksia on joskus hankala saada, niin ostin tällä kertaa East Asia Martista muutaman pussin instant misoa (kuvassa yllä), johon siis vain lisätään kiehuvaa vettä. East Asia Martissa olisi kyllä ollut misoon vaadittavia dashia ja misoa, mutta aivan järkyttävän isoissa purkeissa, joten en niitä sitten raaskinut kuitenkaan ostaa. Laitan kuitenkin tähän alle misokeiton reseptin niin kuin teimme sen silloin sushikurssilla.
MISOKEITTO (menekki noin 2,5 dl/ruokailija)
6 dl vettä
1 tl dashia
2 tai 3 kasvista suikaloituina(esim. porkkana, purjo, kaali)
1-2 rkl levää suikaleina (ei noria, mieluummin esim. wakame-levää)
3 rkl misoa
tofua valutettuna oman mielen mukaan
Laita vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää dashi ja kasvikset ja keitä, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää merilevä. Lisää tofu ja miso keittoon ja tarjoile heti. Huom! Misoa ei saa keittää!
Instant misoa ja susheja. |
Sushiriisinähän käytetään pyöreäjyväistä riisiä ja oikea tapa on keittää se riisikeittimessä, mutta myös ihan tavallisessa kattilassa saa hyvää sushiriisiä, kun keittää riisipakkauksen ohjeen mukaan. Vaikka esim. suomalaisille tutumpi puuroriisi vaikuttaa samankaltaiselta sushiriisin kanssa, niin se ei kuulemma kuitenkaan sovellu tarkoitukseen. Aluksi sushiriisi huuhdellaan 10 kertaa kylmällä vedellä ja seisotetaan kattilassa kannen alla kylmässä vedessä 10 minuuttia ennen keittämistä (kattilassa siis keittämiseen tarvittava määrä vettä). Yleisenä ohjeena sushiriisin valmistamisella on ilmeisesti, että vettä on noin 10% enemmän kuin riisiä. Riisikattila kuumennetaan sitten kiehuvaksi ja lämpö käännetään pienelle, kun vesi alkaa kiehua. Riisiä haudutellaan miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia ja sitten vielä 10 minuuttia hellalla ilman virtaa.
Sushiriisihän maustetaan sitten yleisimmin seoksella, joka on tehty riisiviinietikasta, sokerista ja suolasta. Seos sekoitellaan isossa kulhossa vielä lämpimään riisiin nostellen, jotta riisinjyvät eivät hajoa ja viilennetään huoneenlämpöiseksi. Riisin maustamiseksi saimme kurssilta seuraavan ohjeen:
SUSHIRIISIN MAUSTAMINEN
(1 kuppiin eli n. 1,8 dl keitettyä sushiriisiä)
3 rkl etikkaa (miel. 5-6%)
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja liuota suola sekä sokeri huolellisesti etikkaan ennen sushiriisiin sekoittamista.
Uuden vuoden susheja. |
Kun riisi on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, niin itse sushien tekeminen voi kunnolla alkaa. Sushejahan on useita erilaisia. Esimerkiksi nigirit ovat "riisikökköjä" joiden päällä on raakaa kalaa. Makit puolestaan ovat leväkääreitä, joiten sisällä voi olla raakaa kalaa, vihanneksia, japanilaista munakasta tms. Tärkeintä on kuitenkin, että täytteet on leikattu ohuiksi siivuiksi, jotta makien rullaaminen onnistuu. Ohjeita makirullien pyörittelyyn löytyy esim. täältä ja täältä. Chirashi on kulhollinen riisiä, joka on koristeltu erilaisilla vihanneksilla tai sashimilla (raa'alla kalalla). Chirashissa on tärkeätä esillepano ja että annos näyttää kauniilta. Temakit ovat makientyyppisiä levätuutteja, jotka jokainen täyttää ja tekee itse. Muitakin varmasti vielä löytyy, mutta tässä nyt ainakin muutamia.
Ja wasabiahan ei saa tietenkään unohtaa! Sitä saa valmiina tahnana tuubissa tai aasialaisista kaupoista tai myös Punnitse&Säästä-kaupasta jauheena, joka itse liuotetaan veteen sopivina annoksi. Jauhe myös säilyy valmista tahnaa huomattavasti paremmin. Mallia wasabin syömiseen löytyy mm. tästä Jean Renon elokuvasta...;)
Mukavia sushihetkiä!
Uutena vuotena olennaisena osana sushien valmistuksessa oli myös Super Mario Bros 3. |
Mm, sushit on ihania!! (:
VastaaPoistaNiin on, mutta onhan niissä jotenkin aina värkkääminen vaikka ajattelee, että ihan nopeaahan se on. Ei se vaan ikinä kuitenkaan niin nopeeta ole... Mutta onneks lopputulos on aina tosi hyvä palkinto!:)
PoistaMinä käytän (laiskuuttani) aina sitä valmista riisinmaustamisen tarkoitettua sekoitusta, alussa keittelin sen itse, mutta huomasin, ettei määrää aina tiedä paljonko tarvitaan.
VastaaPoistaOlen myös kuullut siitä valmiista mausteseoksesta ihan hyviä kommentteja, kun onhan se riisin maustaminen jotenkin aina vähän arpapeliä. Mutta ainakin noilla maustesuhteilla mitä tähän kirjailin, niin ollaan onnistuttu.
PoistaNiissä valmiissa liemissäkin on eroja, lähinnä sokerin määrässä. Ostan suunnilleen vuorotellen sitä oikeaa ja sitä väärää, kun en muista kaupassa kumpi pullo valita:)
PoistaMullekin siis tosiaan tietämättäni myytiin sitä valmista lientä, vaikka pelkkää viinietikkaa halusinkin. Sitten kun sitä itse vielä maustoin suolalla ja sokerilla, niin riisi oli lievästi sanottuna pilalla...:D Tiedänpähän sitten ensi kerralla!
PoistaOi että näyttää hyvältä! Sushi on kyllä yksi parhaista! :)
VastaaPoistaOn! Vaikka se tosiaan vähän askartelua vaatiikin...:)
Poista