maanantai 28. toukokuuta 2012

Charlotte russe raparperista


Äitini syntymäpäivä jää aina hieman äitienpäivän varjoon, joten nyt kun menimme ensimmäistä kertaa mökille tänä kesänä, niin lupasin tuoda synttärikakun mukana. Kakuksi valikoitui Charlotte russe, eli tällä kertaa raparperilotta, koska se sopii mukavasti sesonkiin ja on vielä helppo kuljettaa kulhossa, johon kakku kootaan. Charlotte russe on alunperin kotoisin ranskalaisen kokin käsistä ja nimensä se on lopulta saanut Yrjö III:n kuningattaren Charlotten mukaan. Reseptin tähän löysin Yhteishyvän sivuilta, ja muuntelin sokeri- ja liivatemäärää omaan makuun sopivaksi.

Kävimme myös äitini kanssa pienelle metsäretkellä, joten lisäkuvitus on peräisin sieltä.



RAPARPERILOTTA (10-12 palaa)

Kääretorttupohja
4 kananmunaa
1 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
0,75 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Kostutus
1 dl laimennettua raparperimehua

Raparperihilloke (kääretortun väliin ja täytteeseen)
2 l raparperinpaloja
1 dl vettä
3 dl sokeria

Täyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
n. 4 dl raparperihilloketta
6 liivatelehteä
4 rkl laimennettua raparperimehua



Tee ensin hilloke ja mehu linkin ohjeen mukaan tai käytä hillokkeesta ylijäävää nestettä. Laita raparperihilloketta varten raparperit, vesi ja sokeri kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes raparperit pehmentyvät. Anna jäähtyä. Voit valuttaa ylimääräisen nesteen pois ja ottaa sen talteen, jos et erikseen keitä raparperimehua.



Vaahdota kananmunat ja sokeri kääretorttupohjaa varten kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, leivinjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi kananmunavaahdon sekaan. Nostele varovasti vaahdon joukkoon. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia.

Unohtuiko kumisaappaat metsään?


Nosta hieman jäähtynyt kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle, jotta se ei tartu ja irroita uunissa ollut leivinpaperi kääretorttupohjasta.

Kostuta kääretorttupohja tasaisesti noin 1 dl:lla raparperimehua. Levitä päälle 2-3 dl jäähtynyttä raparperihilloketta. Kääri torttu tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta. Kääri vielä leivinpaperi ympäri ja nosta jääkaappiin odottamaan.



Valmista täyte seuraavaksi. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin 10 minuutiksi. Sekoita tuorejuusto ja raparperihilloke keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi vaniljasokerin kanssa ja nostele tuorejuustoseos joukkoon. Kiehauta kattilassa 4 rkl raparperimehua. Puristele liivatteista ylimääräiset vedet pois ja liuota raparperimehuun.



Kaada liivateseos ohuena norona täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.

Vuoraa noin 3 litran vetoinen kulho kelmulla. Leikkaa kääretorttu terävällä veitselle noin 1-1,5 cm paksuisiksi paloiksi ja vuoraa kulho niillä (huom. tähän ei kulu ihan kaikki torttupalat). Nostele täyte kulhoon ja anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Kumoa kakku tarjoilulautaselle ja koristele esimerkiksi syötävillä kukilla tai kasvien lehdillä.






2 kommenttia:

  1. On kyllä kauniin näköinen Charlotte ja ihanasti kauden makuihin muokattuna! :) Ehkä rohkenen nyt itsekin kokeilla kyseisen kakun tekoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista! Minäkin rohkaistuin nyt ensimmäistä kertaa kokeilemaan. Eihän se vaikeaa ole, mutta vaatii tietysti hieman viitseliäisyyttä eri työvaiheineen varsinkin, kun keittelin mehunkin vielä erikseen.

      Poista