keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Hunajalla, saksanpähkinöillä ja vuohenjuustolla täytetty tortano



Oi tätä onnenpäivää, kun meillä on taas kotona toimiva nettiyhteys! Tekisi mieli sanoa pari valittua sanaa eräästä palveluntarjoajasta, mutta jätänpä tällä kertaa väliin ja jatkan aiheesta tortano. Kyseessä on siis perinteinen italialainen leipä, joka leivotaan rinkelin muotoon ja viipaloidaan tarjottavaksi. Lyhyen nettiselailun perusteella perinteisimpiin täytteisiin kuuluu ilmeisesti salami, keitetty kananmuna ja pecorino, mutta oikeastihan vain mielikuvitus on rajana. Tämä leipähän sopii erinomaisesti esimerkiksi piknikkoriin ja sen voi nauttia joka lämpimänä tai jäähtyneenä. Oman leipäni vein tuliaisiksi, joten sisällöstä ei ole kuvia, mutta onneksi pääsin maistelemaan, ja ainakin omaan makumaailmaani täytteet kolahtivat hyvin. Leivän ohje on osittain muokattu Leila Lindholmin kirjasta Vielä yksi pala.


TORTANO

Taikina
15 g tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
0,75 rkl suolaa
2,5 dl durumvehnäjauhoja
4 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte
200 g vuohenjuustoa
2 pientä pussia saksanpähkinöitä
n. 2 rkl juoksevaa hunajaa

Paistaminen: Uunin lämmitys 250 asteeseen, paistaminen 200 asteessa n. 35 minuuttia.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon oliiviöljy, hunaja ja suola. Sekoita joukkoon durumvehnäjauhot ja sen jälkeen vähitellen eriköisvehnäjauhoja, kunnes taikina on sopivan kimmoisa.

Kohota taikinaa kulhossa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja painele taikina noin 1 cm paksuksi suorakaiteeksi. Huom! Älä kauli taikinaa!

Murustele vuohenjuusto ja hienonna saksanpähkinät ja levitä ne taikinalevyn päälle. Valuta päälle hunajaa.

Voitele taikinan reunat vedelle ja käännä taikina rullaksi. Taivuta rulla vielä rinkiläksi ja painele päät yhteen.

Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Anna leivän kohota uunipellillä leivinliinan alla vielä noin 30 minuuttia.

Alenna uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista leipää noin 35 minuuttia.


6 kommenttia:

  1. Anonyymi3/5/12

    Terve! Eksyin vasta äsken blogiisi ja tämähän vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta ja kuvatkin ovat inspiroivia. Tortanoreseptiä on pakko testata jo tänään illalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys ja kiitos kommentistasi ja kauniista sanoista. Suosittelen kyllä kokeilemaan tätä reseptiä, kun täytteitäkin on helppo soveltaa oman jääkaapin sisältöönkin sopiviksi, jos ei jaksa kauppaan asti lähteä.

      Poista
    2. Vaikuttaa tosi herkulliselta!! :)

      Poista
    3. Kiva kuulla!:D

      Poista
  2. Voi että, tämä tortano sopii minulle kuin nenä päähän juuri tässä kuussa, siinä saa käyttää hävikkiuhan alla olevia aineksia, saa soveltaa ja alkuperäkin on vielä italialainen! Kiitos vinkistä! Pian kohta tästä leipomaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, että resepti tuli tarpeeseen monellakin tavalla!

      Poista