maanantai 11. heinäkuuta 2011

Schwarzwaldin kirsikkakakku eli Schwarzwälder Kirschtorte


Kuten olen jo monta viikkoa luvannut, niin tässä nyt on vihdoinkin ohje Schwarzwaldin kirsikkakakulle. Kakku on tehty Maailman ihanimmat leivonnaiset -kirjan ohjeella. Kannattaakin  tarttua tuumasta toimeen, kun toreilta vielä saa tuoreita kirsikoita!




Kakkuhan perinteisesti kostutetaan kirsikkaviinalla eli Kirschwasserilla. Koska kyseistä kirsikkaviinaa ei taida saada Suomen Alkoista, niin saksalainen työkaverini toi sitä minulle ystävällisesti omista varastoistaan. Luin myös jostain, että Schwarzwaldin kakkua ei saa kutsua Schwarzwaldin kakuksi, mikäli kostuttamiseen on käytetty jotain muuta nestettä. Saksalaisen lähteeni mukaan Kirscwasseria käytetään myös kakun kostuttamisen lisäksi sveitsiläisessä juustofonduessa. Kirschwasserin voi kuulemma laittaa fonduepataan maustamaan juustoa tai toinen tapa on kastaa leipäpala kirsikkaviinaan ennen juustoon kastamista, jolloin alkoholin maku on tietysti voimakkaampi.

Itse Kirschwasser
Kakku oli ihanan makoisaa ja suklaista! Kehotan ehdottomasti testaamaan vielä tänä kesänä kun voi!




SCHWARZWALDIN KIRSIKKAKAKKU

Kakkupohja
200 g voita
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa

Paistaminen: 175 astetta, 1 tunti

Täyte ja kuorrutus
4 dl kuohukermaa
200 g crème fraîchea
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
500 g tuoreita kirsikoita
1,5 dl kirsikkahilloa (käytin jotain marketin ranskalaista hilloa)

Kostutus
0,5 dl kirsikkaviinaa
0,5 dl vettä
2 tl sokeria

Koristelu
tummaa suklaarouhetta
tuoreita kokonaisia kirsikoita


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Paista taikinaa voidellussa ja jauhotetussa kakkuvuoassa (n. 24 cm halkaisija) noin 1 tunnin ajan. Testaa kypsyys hammastikulla! Jäähdytä kakkupohja täysin, ja jaa se kolmeen osaan. Paista pohja mielellään jo edellisenä päivänä.

Vatkaa täytettä ja kuorrutusta varten kerma napakaksi vaahdoksi ja sekoita siihen kerma ja sokerit. Säästä osa kirsikoista koristeeksi ja poista lopuista kivet ja paloittele ne.

Kostuta kakkulevyt laimennetulla kirsikkaviinilla. Säästä noin kolmasosa kermaseoksesta kuorrutukseksi. Levitä kerroksiin hilloa, kermatäytettä ja kirsikkapaloja ja kokoa kakku esimerkiksi irtopohjavuokaan.

Anna kakun maustua mielellään yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan. Levitä kakun pintaan ennen tarjoilua kermaseosta ja koristele suklaarouheella ja kirsikoilla.

Huom! Kirsikkaviinan voit korvata esimerkiksi kirsikkaliköörillä tai käyttää pelkästään voimakkaanmakuista marjamehua. Jätä tällöin sokeri pois kostukkeesta.






3 kommenttia:

  1. oioi, tätä olen halunnut tehdä koko kevään ja nyt vihdoinkin pian ehdin :-)

    http://www.crumblesforeveryone.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Äkkiä vaan kirsikoita ostamaan ja kakkua puuhailemaan! Kivannäköinen blogi sulla:)

    VastaaPoista
  3. Anonyymi30/7/14

    Kirsikkaviina ei maistu kirsikalta vaikka se onkin tehty kirsikoista.. Kirschin voi varmaankin korvata millä muulla kirkkaalla tahansa.

    VastaaPoista