keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Sunnuntain kiireetön aamiainen ja itsetehdyt bagelit


Viikonloppuna riitti myös energiaa pitkälle herkkuaamiaiselle, jonka verukkeella testasin ensimmäistä kertaa amerikkalaisten herkkujen, eli bageleiden leipomista. Ensimmäisiä kertoja bagelit ovat iskeneet tajuntaani joitakin vuosi sitten, kun seurasin tv:stä O.C:tä, jossa ainakin omasta mielestäni syötiin aina bageleita aamupalaksi. Nyt kun sitten lauantaina selailin taas Leila Lindholmin kirjaa Vielä yksi pala!, niin en enää voinut vastustaa kiusasta, joten bageleitahan sitten oli tehtävä. Bageleiden lisäksi tein myös suklaamuffinsseja tällä aiemmin julkaisemallani ohjeella, mutta ilman kuorrutusta, ettei vain mene liiallisuuksiin, ja työnsin vielä keskelle palan Fazerinaa (nam!).


Tein myös pienet aamupalasmoothiet S-kauppojen pakastealtaista saatavista smoothiemix-hedelmistä, joiden sekaan laitoin hieman tuoremehua, maitorahkaa ja maustamatonta jogurttia. Bageleiden täytteeksi taas oli yrttituorejuustoa, tomaattia, kalkkunaleikettä ja villirucolaa, joka sopi mielestäni bagelin väliin erinomaisesti. Amerikkalaiseen tapaanhan näitä pitäisi syödä cream cheesen ja hillon kanssa, mutta meidän lähikaupan tuorejuustot eivät olleet yhtä rasvaisia kuin amerikkalaiset serkkunsa, niin jätin sitten hillot ja juustot ostamatta, kun kerran muutakin makeaa oli tarjolla.


Mutta miten itse bageleiden teko sitten onnistui? No, ensinnäkin se on aikaavievää puuhaa, kun pitää kohottaa, kohottaa, keittää, paistaa ja sitten vielä paahtaa ennen syömistä. Ohjeessa käskettiin mystisesti lisäämään jauhoja, kunnes taikina tuntuu tukevalta, ja laitoinkin ehkä noin 1 dl:n vähemmän jauhoja kuin ohjeen mukaan, mikä sitten toisen kohotusvaiheen jälkeen osoittautui ehkä huonoksi ratkaisuksi. Kuitenkin ehkä rinkilöiden keittäminen kiehuvassa vedessä oli haastavinta, koska vedessä keittäessähän rinkilöiden väri ei muutu mitenkään, joten tarvittavaa aikaa oli vaikea arvioida. Keittämisen jälkeen bageleita paistettiin vielä uunissa 25 minuuttia tai kunnes ne muuttuvat kullanruskeiksi, mutta ainakaan minun uunissani ei tällaista väriä aikaiseksi saatu, vaikka ekaa satsia paistoin 10 ylimääräistä minuuttia. Totesin ainakin itse, että kullanruskean värin saa tuottaa mieluummin leivänpaahdin, koska sinnehän ne joka tapauksessa vielä laitetaan. Ehkä siis ensi kerralla tekisin joitain asioita hieman eri tavalla, mutta maku oli joka tapauksessa hyvä! Kaupassa olisi myös saanut olla unikonsieminiä, mutta tyydyin tällä kertaa sitten pellavansiemeniin (joita muuten nyt löytyy meidän keittiön jokaisesta pienestä raosta ja ne näyttävät lattialla pyöriessään ihan pieniltä ötököiltä).



BAGELIT (12 kpl)

5 dl haaleaa vettä
25 g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
12-13 dl erikoisvehnäjauhoja

Lisäksi
kananmunan valkuaista voiteluun

Murustele ja liuota hiiva 5 dl haaleaa vettä. Sekoita joukkoon suola ja hunaja. Lisää jauhoja vähitellen taikinaan kunnes taikina alkaa irrota kulhosta ja tuntuu kiinteältä.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (noin 45 min). 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hieman. Jaa taikina 12 osaan. Pyörittele jokainen taikinanpala palloksi ja tee keskelle reikä sormella, ja suurenna sitä pyöritttelemällä rinkilää sormissasi (kuten siis munkkeja tehdessä.

Kohota liinan alla noin 30-45 minuuttia.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kiehauta vettä kattilassa (käytä kahta, jos haluat nopeuttaa keittämistä). Keitä hiljalleen kiehuvassa vedessä rinkeleitä 1-2 minuuttia molemmin puolin. Voit suurentaa bageleiden reikiä vielä ennen keittämistä, jos ne ovat paisuneet umpeen kohotuksen aikana.

Nosta rinkelit vedestä reikäkauhan avulla kuivumaan keittiöliinan päälle.

Voitele rinkelit kevyesti haarukalla vatkatulla kananmunalla ja ripottele päälle esimerkiksi unikonsiemeniä.

Paista rinkeleitä uunin keskiosassa noin 25 minuuttia.

Paahda bageleita leivänpaahtimessa ennen syömästä, halkaise ja täytä mieluisilla täytteillä.

2 kommenttia:

  1. Tällaiset aamupalat ovat yksi parhaimmista asioista mitä tiedän<3 On ihanaa kattaa pöytään kaikkia herkkuja ja nauttia niistä juurikin kiireettömästi ja hyvässä seurassa. Nams! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopas muuta! Useammin tulee kyllä lähdettyä muualle brunssille, mutta jos itse viitsii väsätä, niin on se kyllä vaivan arvoista!

      Poista