torstai 5. tammikuuta 2012

Sinivalkoista pannacottaa


Kuva-arkistojen kätköistä löytyi vielä itsenäisyyspäivän herkkujälkkäriä. Muutenhan söimme itsenäisyyspäivänä eräänlaista tomaatti-mozzarellasalaattia ja pihviä perunagratiinin kanssa. Kanssa-asukin mielestä tämä panna cotta oli kuulemma parasta koko ateriassa.

Vähän tahattomasti tuli tehtyä sinivalkoista jälkiruokaa, koska mustikat päätyivät lopulta korvaamaan luumuista ja glögistä keitellyn siirapin, koska sekä luumut että glögit onnistuivat jäämään kauppaan. Ehkä parempi näin kuitenkin. Pannacotta on kyllä yksi omista jälkiruokasuosikeistani, koska se on niin mukavan yksinkertaisen makuista, mutta kuitenkin varioitavissa hyvin monella tavalla. Tein samalla reseptillä pannacottaa myös jouluksi veljelleni erikoistoiveesta, koska hän ei kananmuna-allergiansa vuoksi voinut syödä jälkkäriksi tekemääni suklaa-inkiväärikakkua.

Huomenna olisi vielä suuri koitos edessä, kun tarkoitukseni on tehdä kummipoikani 3-vuotissyntymäpäiville Autot-elokuvasta tutun Salama McQueenin muotoinen kakku. Marsipaaniin en ole koskenut pariin vuoteen ja tälläisiä muotoiltuja kakkuja en ole tehnyt ikinä aiemmin. Saa nähdä miten käy, mutta onneksi on koko loppiainen aikaa puuhastella. Jos saan jotain lähellekään onnistunutta aikaiseksi, niin raportoin sitten heti tännekin.


PANNA COTTA (noin 3 annosta)

4 dl kermaa
0,3 dl sokeria
1 vaniljatanko
3 liivatelehteä (2 riittää, jos teet jo edellisenä päivänä)

Lisäksi
2-3 dl marjoja
1 rkl sokeria

Sekoita kattilassa kerma ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet ulos terävällä veitsellä. Lisää siemenet ja tanko kattilaan.

Kuumenna seos hitaasta kiehuvaksi ja keitä sitä miedolla lämmöllä noin 15 minuutin ajan. Laita tällä välin liivatelehdet kylmään veteen.

Ota kattila pois hellalta ja poista vaniljatangot seoksesta. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne yksi kerrallaan kermaseokseen.

Jaa seos kolmeen kylmällä vedellä huuhdeltuun annosvuokaa ja siirrä vuoat jääkaappiin hyytymään (minulla riitti 5 tuntia 3 liivatelehdellä, 2 riittää jos hyydytät yön yli).

Tee lisäksi marjakastike, jos haluat. Kuumenna marjoja kattilassa sokerin kanssa hetki, niin että niiden rakenna hiukan hajoaa. Tarjoa marjat kylmänä tai lämpimänä.

Kumoa panna cotta tarjoilulautasille pitämällä vuokia hetki kuumassa vedessä ja kääntämällä vuoka ympäri. Koristele marjakastikkeella.

Huom! Osan kermasta voit myös halutessasi korvata maidolla!

2 kommenttia:

  1. Pannacotat on kyllä niin hyviä! :)

    VastaaPoista
  2. Pannacotta kuuluu kyllä ikisuosikkeihin!

    VastaaPoista