lauantai 26. maaliskuuta 2011

Hampurilaista pukkaa (ja päivitystaukoa)


Tällä kertaa olisi sitten vuorossa hampurilaisohjetta, ja tämän postauksen myötä blogiin tulee myös päivitystaukoa, koska lähden muille maille pariksi viikoksi. Innostus itsetehtyihin hampurilaisiin on lähtenyt liikkeelle äidiltä, joka tekee tietenkin maailman parhaat hampurilaiset. Tälläkin ohjeella tosin onnistuu erinomaisesti, mutta jotenkin se aina vaan on niin, että oman äidin pöperöt maistuvat parhaimmilta.

Meillä täytteet laitetaan aina pöytään kulhoihin, ja jokainen saa koota itselleen mieluisensa hampurilaisen. Pihvit tarjotaan tietysti tuoreina suoraan pannulla esikoottujen hampurilaisten päälle. Pihveistä sen verran, että en ole tottunut käyttämään kananmunaa niissä, sillä ne pysyvät hyvin koossa ilmankin ja sopivat näin myös kananmuna-allergikoille.

Monissa blogeissa on myös etsitty sitä "täydellistä" ja "oikeaa" hampurilaissämpylää, mutta itse en piittaa sellaisesta vaaleasta hötöstä (ellei kyseessä ole pulla), joten meillä tehdään aina ihan perinteisiä sämpylöitä kuten myös äidinkin keittiössä.  Sämpylät tekevät myös hampurilaisista täyttävämpiä ja kukaan ei olekaan koskaan jaksanut syödä kahta hampurilaista enempää. Samasta syystä meillä hampurilaiset tarjoillaan aina ilman muita lisukkeita. Koska teen sämpylät aina hieman sattumanvaraisista jauhoista enkä pahemmin määriä mittaile, niin en mitään kovin tarkkaa ohjetta laita tähän. Mutta netti ja jauhopakettien kyljet ovat onneksi pullollaan hyviä sämpyläohjeita.

Näiden syöminen ei muuten sitten ole mitään siistiä puuhaa, joten en suosittele esim. ensitreffiruoaksi;) Mukavia hampurilaishetkiä!:)


HAMPURILAISET À LA LINTSI


Sämpylätaikina (8 isoa, 12 pienehköä)

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
n. 2 dl kaurahiutaleita
ruisjauhoja
grahamjauhoja
vehnäjauhoja
(seesaminsiemeniä)

Paistaminen: 225 astetta, 12-15 min


Hampurilaispihvit (7 kpl)

750 g naudan paistijauhelihaa
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 tl chilijauhetta
1 tl oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa


Täytteeksi
ketsuppia
hampurilaiskastiketta
kurkkusalaattia
punasipulirenkaita
tomaattia
salaattia
cheddaria (sulatejuusto)


Sämpylät: Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Lisää kuivahiiva ja liuota veteen. Lisää sokeri, suola, kaurahiutaleet ja hieman pari desi jauhoja. Anna turvota hetken. Lisää loput jauhot vähitellen taikinaan huolellisesti vatkaten, kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota liinan alla taikina kaksinkertaiseksi. Siirrä taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä taikinasta sämpylöitä. Kohota vielä pellilla liinan alla. Kastele sämpylöiden pinta vedelle ja lisää päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.

Pilko vihannekset ja laita täytteet valmiiksi sillä aikaa, kun sämpylät kohoavat/paistuvat.

Pihvit: Laita jauheliha kulhoon ja sekoita mausteet huolellisesti joukkoon. Jaa liha seitsemään osaan, pyöritä palloiksi ja painele niistä ohuita pihvejä haarukalla leivinpaperin päällä. Huom! Pihvit vetäytyvät hieman kasaan paistettaessa, joten kannattaa painella ne hyvin ohuiksi. Anna olla pihvien olla jonkin aikaa huoneenlämmössä ennen paistamista. Paista pihvit pannulla kypsiksi ja tarjoile heti.

4 kommenttia:

  1. Hei! Söpöt hampurilaiset ja herkullinen blogi muiltakin osin! Jään seuraamaan. :)

    VastaaPoista
  2. Ihana blogi! Onpa kiva, että päädyit tähän ratkaisuun. Nyt omakin ruuanlaitto helpottuu :) Oikein makoisaa matkaa ja toivottavasti ehdit kerätä myös inspiraationlähteitä rapakon takaa.

    VastaaPoista
  3. Ainakin luulen, että "kunnon" ruoka maistuu taas Ameriikan-reissun jälkeen...:)

    VastaaPoista