maanantai 17. syyskuuta 2012

Lempeän savuinen ja kermainen lohikeitto


Oikeastaan puoliksi vahingossa tuli tehtyä oikein erinomaista kalakeittoa, kun sunnuntaina lähi-Prismassa ei ollut tarjolla sopivan kokoista lohenpalaa. Päätin sitten korvata puuttuvan lohen kylmäsavustetulla versiolla ja oli kyllä ehkä sen viikon paras päätös. Meillä ei usein keittoja näy ruokapöydässä, alkuruokana kylläkin, koska toinen puolisko on sitä mieltä, että nesteet pidetään lasissa ja kiinteät aineet lautasella. (Miehet!) Keitto kyllä näytti kaikesta huolimatta maistuvan hyvin ja sain jopa luvan tehdä uudestaankin. Ehkä pitäisi siis rohkaistua tarjoamaan muitakin keittoja. Ohjeen muokkasin Hesarin sivuilta omiin tarkoituksiini sopivaksi.


LOHIKEITTO (4:lle)

voita
1  iso sipuli
8 perunaa (siikliä)
1 litra vahvaa kalalientä
1 laakerinlehti
2 kokonaista maustepippuria
300 g lohifilettä
200 g kylmäsavustettua lohta
2 dl kuohukermaa
(suolaa)
tuoretta tilliä


Valmista kalaliemi kattilassa liemikuutiopaketin ohjeen mukaan.

Pese, kuori ja kuutio perunat suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Pilko sipuli.

Sulata voi toisessa kattilassa ja kuullota siinä sipulia hetken aikaa. Lisää perunat, laakerinlehti, maustepippuri ja kalaliemi. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.

Poista tällä välin lohifileestä nahka ja kuutioi noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi.

Kun perunat ovat kypsiä, lisää lohipalat keittoon ja leikkaa saksilla kylmäsavustettu lohi joukkoon. Kypsennä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan.

Lisää lopuksi kerma ja kuumenna kiehuvaksi, mutta älä enää keitä. Tarkista keitosta suola ja lisää tarvittaessa. 

Silppua keiton päälle tilliä ja tarjoile.

4 kommenttia:

  1. Ihanaa kun on syksy ja lämpimät keitot maistuvat taas :) todella herkullisen näköinen JA kuuloinen keitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En edes ymmärtänyt yhdistää syksyä tähän mielitekooni, mutta siitähän se tietysti johtuikin!:)

      Poista
  2. Anonyymi31/10/12

    Teen nykyään aina Lohikeiton omalla sähkösavustimella savustetusta lohesta, lisäksi mukaan muutama viipale kylmäsavulohta ja reilusti tuoretta tilliä. Juhlaruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä erityisen herkulliselta. Meiltä ei savustinta löydy, joten täytyy tyytyä kaupan kalavalikoimiin.

      Poista