perjantai 23. syyskuuta 2011

Porkkanainen teeleipä




Teen tämäntyyppistä helppoa leipää melko usein ja nyt kerrankin, kun tulin mitanneeksi jauhojen ja kaurahiutaleiden määrät, niin ajattelin jakaa reseptin myös täällä. Tein tätä leipää viime viikon perjantaina, kun kavereita tuli kylään Ilves-Tappara-pelin (8-7) jälkeen syömään porkkanakakun jäänteitä. Ajattelin, että jokin pieni suolainen voisi tehdä kauppansa ja pääsinpä myös samalla hyödyntämään kakusta jääneitä porkkanoita. Tämä leipä ei mielestäni kaipaa muuta kuin oikein ison nokareen voita (ja mahdollisesti juustoa), mutta tarjosin tätä myös munavoin kanssa, ja erinomaisesti sopi sekin!


PORKKANAINEN TEELEIPÄ (pellillinen)
5 dl vettä
11 g kuivahiivaa
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
2-3 dl porkkanaraastetta (n. 2 porkkanaa)
2 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
Paistaminen: 200 astetta, noin 25 minuuttia


Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöistä lämpimämmäksi (+42 astetta). Kaada hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on lähes kokonaan liuennut. Sekoita joukkoon siirappia, suola, kaurahiutaleet ja porkkanaraaste. Anna kaurahiutaleiden turvota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon graham- ja vehnäjauhot. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Huom! Taikina saa jäädä melko löysäksi. Jauhota vielä taikina alta ja päältä kevyesti vehnäjauhoilla, jotta se irtoaa astiasta helpommin kohottamisen jälkeen. Kohota taikinaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa vähintään puolen tunnin ajan.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja painele taikina pellin kokoiseksi levyksi jauhoitetuin sormin. Paista uunin keskitasossa noin 25 minuutin ajan. Leikkaa paloiksi ja syö lämpimänä! Laita mahdolliset ylijäämäpalat muovipussiin ja sulje huolella, niin leipä pysyy vielä seuraavaankiin päivään ihanan pehmeänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti