tiistai 13. syyskuuta 2011

Saaristolaisleipä

Luumuisat leivonnaiset antavat vielä hieman odotuttaa itseään, koska ensimmäinen yritys meni lievästi sanottuna penkin alle. Tästä taas opimme, että olisi pitänyt luottaa omaan vaistoon eikä pilkuntarkasti reseptiin. No, jatkoa toivottavasti seuraa.Tällä kertaa kuitenkin parin viikon takainen saaristolaisleipä, joka syntyi Turun saariston/Ahvenanmaan pyöräilyreissumme innoittamana. Kyseinen resepti löytyy monestakin paikkaa googlaamalla, joten alkuperäislähdettä en osaa kertoa. Oli kyllä herkullista, ja parhaimmillaanhan leipä on ilmeisesti parin päivän päästä paistamisesta. Itselleni tuli tästä taikinasta kaksi leipää isoihin leipävuokiin, joten 2-3 on varmasti realistinen määrä vuokien koosta riippuen. Jouduin myös hieman lisäämään paistoaikaa tuosta 2 tunnista. Leivän irroittamista vuoasta saattaa myös hieman helpottaa vuokien voitelu & jauhottaminen.
SAARISTOLAISLEIPÄ (2-3 leipää)

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
2 rkl siirappia (1 osa)
4 rkl vettä (2 osaa)

Paistaminen: 2 tuntia, 175 astetta

Lämmitä piimä noin 37-asteiseksi. Murustele hiiva joukkoon ja anna liueta kokonaan. Sekoita kuiva-aineet vehnäjauhoja lukuunottamatta keskenään ja sekoita piimäseoksen joukkoon. Sekoita lopuksi vehnäjauhot taikinaan. Huom! Taikinaa ei tarvitse vaivata ja se jää melko löysäksi!

Kohota taikinaa kaksi tuntia lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

Voitele ja jauhota 2-3 leipävuokaa. Kaada taikina vuokiin (täytä noin 3/4-osaa vuoasta).

Kohota vielä noin 20-30 minuuttia ennen paistamista.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 2 tuntia. Sivele leivät siirappivedellä paistamisen puolivälissä. Voit halutessasi toistaa vielä pariin kertaan.

Ota leivät pois uunista ja anna jäähtyä. (Varmista että taikina ei ole raakaa keskeltä!) Anna vielä tekeytyä pari päivää jääkaapissa, mikäli maltat!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti