keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Ystävän kanssa nautittu sydänsurujen kakku


Miellyttävä nimi kakulle, eikö? Tämä kakku sopii muuten hyvin tähän karkauspäiväänkin, jos joku nainen vaikka joutui valitettavasti tyytymään hamekankaisiin. Vaikka en itse sydänsuruissa ollutkaan, kun leivoin kyseistä kakkua, niin ymmärrän kyllä, mistä kakku saa nimensä. Tuli nimittäin sen verran monta palaa syötyä tätä mehevää kakkua, ja varmaan murheen murtamana uppoaisi vielä enemmän. Leivoin tätä ystävänpäivän jälkeiseksi päiväksi, kun jälleen erään ystäväni kanssa tapasimme ja uppouduimme Lostin, käsitöiden ja suolaisten ja makeiden herkkujen maailmaan. Hän kirjoittikin juuri tästä meidän traditiostamme omaan käsityöblogiinsa. Olenkin joskus aikaisemmin itsekin jo kirjoitellut, että meillä on tapana tavata yleensä hänen luonaan ja katsella muutama jakso Lostia (aiemmin Aliasta) ja samalla syödä itsemme oikein kunnolla ähkyyn -vaikka se ei tietenkään ikinä ole tavoitteena. Tarjolla on aina suolaista ja makeaa herkkua, jotta elimistön suola-sokeritasapaino pysyy yllä...;) Ehkä siis noin 80 % ajasta, kun päivittelen tänne jotain suolaisia piirakoita/makeita leivonnaisia, niin olen tehnyt niitä meidän yhteisiin illanviettoihimme.

Ensimmäistä kertaa tutustuin tähän kakkuun töissä, kun työkaverini toi tätä valmistujaistensa kunniaksi. Olin silloin pienimuotoisessa herkkulakossa, tai taisin lähinnä pitää "karkkipäiviä", mutta muistaakseni ratkesin kolmen palan verran...:D Pitihän sitä reseptiä sitten tietysti heti kysyä. Saimme muuten silloin nauttia gluteenittoman version, joten vehnäjauhojen korvaaminen perunajauhojen ja gluteenittomien jauhojen sekoituksella onnistuu mainiosti. Tämä kakku muuten kuuluu kategoriaan "mehevät kuivakakut", koska minä en ainakaan niistä kuivista kuivakakuista välitä ollenkaan.

Ellei tee kakun kuorrutusta yön pimeinä tunteina ja odota vain sitä milloin pääsee nukkumaan, niin suosittelen odottamaan kunnolla kuorrutteen jähmettymistä, jotta kaikki ei valu alas tarjoilulautaselle. Silloin saa myös ylläolevaa kuvaa kauniimman kakun aikaiseksi.


SYDÄNSURUJEN KAKKU

Taikina
5 dl vehnäjauhoja (tai perunajauhoja + gluteenittomia jauhoja)
4 dl sokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
150 g voita sulatettuna
0,5 dl maitoa/kermaa
2 kananmunaa
250 g maitorahkaa

Kuorrutus
250 g tomusokeria
1,5 tl kanelia
6 rkl sulatettua voita
3 rkl kylmää kahvia

Paistaminen: 175 astetta, 1 h


Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita sulatettu voi, maito, kananmunat ja rahka jauhoseokseen. Sekoita juuri ja juuri sekaisin, mutta älä vaivaa. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kuivakakkuvuokaan (torvivuoka)

Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Varmista kypsyys hammastikulla.

Anna kakun hieman jäähtyä vuoassa ja kumoa se ritilälle/tarjoilualustalle jäähtymään.

Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja kaneli keskenään. Sekoita lopuksi joukkoon sulatettu voi ja kylmä kahvi. Anna kuorrutuksen jähmettyä hieman.

Levitä kuorrutus täysin jäähtyneen kakun päälle, kun kuorrutus ei ole enää valuvaa (ei siis niin kuin ylläolevassa kuvassa).

Kakku on mehevimmillään seuraavana päivänä.

6 kommenttia:

  1. Tää kakku näyttää ja kuulostaa erittäin herkulliselta :-) Täytyypä testata joskus!

    VastaaPoista
  2. Tätä kyllä täytyy kokeilla joskus! Kuulostaa hyvältä :)

    VastaaPoista
  3. Anonyymi5/1/15

    Tein tällä ohjeella kakut. Suussasulavan herkullista ja mehevää oli :P ja maistui sopivan suklaiselta. Voin suositella! Kokeilen gluteenittomana seuraavaksi. Kun vaan löytäis sopivat jauhot, jotkut gluteenittomista jauhoista tuo sivumakua. Hmmm. T.Jossu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Gluteeniton ystäväni on käsitteekseni käyttänyt tässä perunajauhojen ja Jyttejauhojen sekoitusta. Kannattaa testata!

      Poista