tiistai 30. elokuuta 2011

Ahvenanmaan pannukakku luumujen kera


Vihdoinkin taas päivitystä! Toissaviikkoisen Ahvenanmaan vierailumme kunniaksi halusin tehdä Ahvenanmaanpannukakkua, kun vanhempani tulivat eräänä iltana katselemaan matkakuviamme. Ahvenanmaan pannukakku voidaan valmistetaa joko mannapuurosta tai riisipuurosta, mutta ilmeisesti ahvenanmaalaiset eivät ole yksimielisiä siitä, kummasta puurosta aito pannukakku tulee tehdä. Matkan aikana vastaan molempia versioita tuli maistettua, mutta mannapuuroa taisi tulla kyllä vastaan useammin. Oma versioni on kuitenkin tehty riisipuurosta, koska mielestäni siitä tulee mukava purutuntuma. Makuunhan puurovalinta ei tosiaan erityisesti vaikuta, vaan ainoastaan koostumukseen.

Pannukakku tarjotaan perinteisesti luumukiisselin (ruotsiksi sviskonkräm) ja kermavaahdon kanssa. Joissain paikoissa tosin tarjoiltiin ainoastaan vadelmahillon kanssa, joka sopi myös pannariin oikein hyvin ja vähensi hieman pannarin jouluista makuyhdistelmää. Hinnat muuten vaihtelivat kokeilemissamme kahviloissa 3,50 euron ja 4 euron välillä, mitä en pidä erityisen pahana hintana.

Tämän kyseisen reseptin nappasin Ahvenanmaalla postikortista, mutta jotenkin tuntuu, että reseptissä ei kerrottu aivan kaikkea (yllättäen), joten sovelsin joitain kohtia omien tuntemusteni mukaan. Ilmeisesti ahvenanmaalaiset eivät halua päästää pannukakkunsa salaisuutta ulkomaailmaan...;) Suosittelen joka tapauksessa!


AHVENANMAANPANNUKAKKU (4-6 henkilölle)

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl kardemummaa

Paistaminen: 200 astetta, 45-60 minuuttia

Valmista ensin riisipuuro (laita viimeistään tässä kohtaa myös luumut likoamaan veteen, ks. alas). Laita vesi kattilaan ja kiehauta. Lisää riisi ja anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 30-40 minuuttia. Älä keitä puurosta liian paksua, mutta se ei myöskään saa olla liian juoksevaa! Jäähdytä puuroa esimerkiksi pitämällä kattilaa kylmässä vedessä samalla puuroa sekoittaen.

Riko kananmunat isoon kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa käsin vähän aikaa kevyeksi vaahdoksi. Lisää hieman jäähtynyt puuro joukkoon ja sekoita.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää puuroseoksen joukkoon.

Kaada taikina leivinpaperoituun uunivuokaan (n. 30 cm x 25 cm). Paista uunissa 45-60 minuuttia, kunnes pannukakku on hyytynyt ja pinta saanut hieman väriä. Valmista paistamisen aikana luumukiisseli. Huom! Paistoaika riippuu riisipuuron paksuudesta!

Anna jäähtyä hieman ja tarjoa kermavaahdon ja luumukiisselin kera.


Eckerö.


LUUMUKIISSELI (n. 4-6 annosta)

5 dl vettä
15 kuivattua luumua
1 kanelitanko
0,5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä

Laita luumut likoamaan pariksi tunniksi 5 dl vettä.

Kaada luumut ja liotusvesikattilaan, lisää sokeri ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kiehua noin 10 minuutin ajan.

Sekoita 1 rkl maissitärkkelystä pieneen määrään kylmää vettä ja kaada luumukiisselin joukkoon. Keitä vielä koko ajan sekoittaen noin 2-3 minuutin ajan. Nosta kiisseli liedeltä ja anna jäähtyä.



2 kommenttia:

  1. Tämä on varmasti hyvää, olen ihan hulluna luumuihin!

    VastaaPoista
  2. Kyllä on herkkua! Suosittelen ehdottomasti! Mutta luumufanin kannattaa tehdä ehkä isompi satsi luumukiisseliä...:D

    VastaaPoista