keskiviikko 10. elokuuta 2011

Graavilohilasagne


Huh. Onpa "kiireistä" kesälomalla, kun tuntuu, ettei tännekään ehdi päivittelemään mitään, vaikka keittiössä onkin aikaa tullut vietettyä. Lomalla vaan ei ilmeisesti viitsisi pahemmin istua tietokoneen ääressä...

Tällä kertaa ajattelin julkaista tällaisen hieman erilaisen lasagnen ohjeen, jonka olen hieman varioinut aikoinaan Maku-lehdestä löydetyn reseptin perusteella. Tämä jopa valmistuu mielestäni perinteistä lasagnea nopeammin, sillä tähän pitää valmistaa vain yksi kastike ja loput ainekset laitetaan sitten sellaisenaan kerrosten väliin. Alkuperäisessä reseptissä muistaakseni sanotaan, että lasagne on maukkaampi, jos sen tekee valmiiksi edellisenä päivänä ja kuumentaa sitten seuraavana päivänä uudelleen uunissa ennen tarjoilua. Me hätähousut ollaan aina tietenkin syöty lasagne heti, joten oman kokemuksen perusteella en osaa tähän asiaan sanoa mitään. Olen muuten pari kertaa käyttänyt tähän ohjeeseen myös kylmäsavulohta, ja se toimii aivan yhtä hyvin mielestäni.



GRAAVILOHILASAGNE

Kastike
öljyä
1 sipulinippu (tai 250 g purjoa)
1 yksikyntinen valkosipuli (solo) tai 3-4 valkosipulinkynttä
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
2 dl kermaa
800 g tomaatteja
0,5 dl sitruunamehua
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Lisäksi
250-300 g graavilohta silputtuna
150 g emmentalia raastettuna
1 ruukku tuoretta basilikaa silputtuna
lasagnelevyjä
(tarjoiluun rucolaa)

Paistaminen: 200 astetta, 40 minuuttia

Pilko sipuli/purjo, valkosipuli ja tomaatit kastiketta varten. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit ja valkosipulit kastikkeeseen. Kuullota hetki. Lisää sekaan vehnäjauhot ja sekoita hetki. Lisää maito ja kerma ja anna kiehahtaa. Lisää sekaan tomaatit, sitruunamehu ja mausteet ja anna vielä olla levyllä hetken.

Nosta kastiketta uunivuoan pohjalle ja laita päälle lasagnelevyjä. Nosta päälle kastiketta, silputtua graavilohta, basilikaa ja raastettua juustoa ja kerros lasagnelevyjä. Tee seuraavat kerrokset samaan tapaan.

Säästä päällimmäiseksi kastiketta sekä noin 1/3 juustoraasteesta.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Voit laittaa paiston aikana vuoan päälle leivinpaperin, jos lasagnen pinta tummuu liikaa.

Tarjoa hieman jäähtyneenä ja revi pinnalle esimerkiksi tuoretta rucolaa.


2 kommenttia:

  1. Tää on muuten tosi hyvää. Suosittelen kaikille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kehuista! Sillon kun tehtiin viime kesänä yhdessä, niin onnistui kyllä parhaiten! Ehkä Ruotsissa on paremmat raaka-aineet...?

    VastaaPoista