maanantai 10. lokakuuta 2011

Triplasuklaabrowniet (eli Nigella Lawsonin triple chocolate brownies)


Jos on armoton sokerin-, suklaan- tai voinhimo tai kaikki ne yhdessä, niin tässä on toimiva ratkaisu siihen ongelmaan! Kyseessä on siis browniet Nigella Lawsonin ohjeella, ja hänhän ei ole tunnettu ainakaan mistään kevyistä resepteistä. Älkää siis pelästykö ainesmääriä! Nämä leivonnaiset ovat siitä myös mukavia, että pienikin pala riittää sammuttamaan sokerihampaan kolotuksen. Omana lisäyksenä laitoin joukkoon vielä pähkinöitä, ja opin kaksi asiaa. 1) Pähkinöitä pitää olla enemmän 2) Pähkinöiden pitää olla isompina paloina (ei siis mitään hasselpähkinärouheita). Tähän reseptiin olen toivottavasti saanut muutettua sopivat pähkinämäärät. Mitat voivat olla hieman hassuja, koska olen yrittänyt muuttaa jauhomääriä yms. cup-mitoista desilitroiksi. Lisäsin myös hieman paistoaikaa, koska taikina näytti vielä pelottavan vetiseltä keskeltä, mutta tietysti jäähtyessään se hyytyy huomattavasti. Kokeilemalla ehkä selviää parhaiten omiin mieltymyksiin sopiva paistoaika.




PÄHKINÄISET TRIPLASUKLAABROWNIET

360 g voita
300 g tummaa suklaata (mielellään tummempaa kuin taloussuklaa)
6 kananmunaa
4 dl + 1 rkl sokeria
1 tl vanilja-aromia
3,5 dl + 2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g valkosuklaata karkeana rouheena
100 g maitosuklaata karkeana rouheena
3 dl (hassel)pähkinöitä isoina paloina

Paistaminen: 175 astetta, 40 minuuttia  (alkuperäinen resepti: 25-35 min)
(Edit 13.10.2011: Kun tein tätä uudestaan, paistoajaksi riitti 30 minuuttia. Kannattaa siis tarkkailla tuotosta ja ottaa pois, kun keskusta "hyllyy" vielä jonkin verran. Pilalle ei myöskään mene, jos paistaa liikaa, mutta browniemaisuus katoaa.)

Sulata voi kattilassa. Lisää suklaa ja sekoita, kunnes se on sulanut voin joukkoon. Varo polttamasta suklaata! Anna jäähtyä.

Vatkaa kananmunat, sokeri ja vanilja-aromi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja suola keskenään ja lisää joukkoon rouhittu suklaa ja pähkinät.

Sekoita voi-suklaaseos varovasti kananmunavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää taikinaa jauhoseos. Sekoita huolellisesti, mutta älä vatkaa liikaa.

Peittele uunivuoka (itse käytin 26x36cm vuokaa) huolellisesti leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25-40 minuuttia. Huom! Taikina näyttää vielä raa'alta, kun browniesiet ovat valmiita.

Anna jäähtyä kunnolla (esim. yön yli jääkaapissa) ja leikkaa annospaloiksi. Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

4 kommenttia:

  1. Nigellan ohjeet ovat tunnetusti aika tuhteja:) Mutta hyviä!

    VastaaPoista
  2. Kyllä! Harmillisesti itseltäni puuttuu kuppimitat, joten tämä on aina vähän soveltamista. Muistan silloin tällöin aina kaupassa niitä etsiä ja aina myydään ei-oota. Ehkä vielä joskus...

    VastaaPoista
  3. Minä olen tuonut reissuilta cup-mittoja, on ihan kätevä, kun ei tarvi muuntaa, etenkin kun olen haka sössimään laskelmat. Englantilaisissa ja amerikkalaisissa ohjeissa muuten myös punnitaan tosi paljon aineksia, joten näppärä vaaka on kiva olla olemassa.

    VastaaPoista
  4. Onneksi vaaka sentään löytyy. Ilman sitä ei kyllä oikein tulisi keittiöhommista mitään. Johonkin aikaan Prismassa aina näki cup-mittoja, mutta kun en silloin jostain syystä niitä ostanut, niin nyt niitä ei ole enää valikoimissa. Täytyy siis ilmeisesti suunnata ulkomaille.

    VastaaPoista