Eräänä nälkäisenä iltana viime viikolla pyöräytin iltapalaksi hummusta ihanasta keittokirjasta Soppor, bröd och röror ja oliivi-parmesaanileipää vanhalla Maku-lehden ohjeella.
Leipä on ollut luottoreseptini jo pitkään, mutta Maku-lehden tavoin en suostu kutsumaan sitä focacciaksi, koska mielestäni se ei täysin focaccian kriteereitä täytä. Tämä on myös yksi niistä harvoista leivontaresepteistä, jota olen aina noudattanut kirjaimellisesti, ja lopputulos on ollut aina loistava (erästä viime kesän ukkosmyrskypäivää lukuunottamatta).
Taikina
30 g hiivaa
3,5 dl vettä
0,5 rkl suolaa
1 tl sokeria
8 dl hiivaleipäjauhoja
0,25 dl oliiviöljyä
0,75 dl raastettua parmesaania
Pinnalle
1 rkl oliiviöljyä
1 dl kivettömiä oliiveja (renkaina)
0,25 dl raastettua parmesaania
Paistaminen: 225 astetta, 20-25 min
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot vähitellen taikinaan. Alusta käsin kimmoisaksi taikinaksi ja lisää lopuksi öljy ja juustoraaste.
Vaivaa taikina hyvin ja leivo siitä yksi pitkulanmuotoinen ohut leipä. Kohota leipää 20 minuuttia.
Paina keskelle leipää kämmensyrjällä vako. Voitele leipä oliiviöljyllä, ja ripottele pintaan oliivit ja juustoraaste.
Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia.
Hummus on myös yksi suosikkini leivälle levitettävistä tahnoista, sillä se on helppoa tehdä ja erinomaisen maukasta. Eisenmanin sisarukset hehkuttavat kirjassaan, että eivät vielä ole maistaneet yhtä hyvää hummusta kuin omaansa, mutta itse jätän arvioinnin jokaisen henkilökohtaisen arvioinnin varaan.
2 purkkia kikherneitä (kokonaispaino 400 g)
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
1 rkl sitruunanmehua
0,5-1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Laita kaikki ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen. Sekoita ja lisää joukkoon 0,5 dl öljyä ohuena norona sekoituksen aikana. Lisää tarvittaessa loppu öljy. Lisää oman maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Koristele oliiviöljyllä ja paprikajauheella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti