torstai 24. marraskuuta 2011

Jouluinen suklaa-taatelikakku


Tämä ei ole leipä eikä myöskään kuiva kuivakakku. Kyseessä on mielestäni paras maistamani taatelikakku, ja reseptin tähän olen saanut siskoltani, joka taas on saanut reseptin työkaveriltaan. Kakun salaisuus piilee mielestäni taateleissa, jotka keitetään pehmeäksi mössöksi omenamehussa sekä tietysti ripauksessa suklaata. Tämä ei todellakaan ole siis mikään perinteinen kuivakakku, vaan erittäin mehukas ja maukas leivonnainen vaikka näin joulun alle. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!


SUKLAA-TAATELIKAKKU

250 g kivettömiä taateleita
3 dl omenamehua
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
200 g voita
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Paistaminen: 175 astetta, noin 50 minuuttia

Voitele ja korppujauhota rengasvuoka tai pitkulainen leipävuoka. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Paloittele taatelit pieniksi (jos tarpeen) ja laita ne omenamehun ja sokereiden kanssa kattilaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen noin 10 minuutin ajan. Soseuta taateliseos keittämisen jälkeen sauvasekoittimella, jos haluat, ja lisää voi kuumaan seokseen sulamaan. Anna jäähtyä.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jäähtyneeseen taateliseoksen ensin kananmunat huolellisesti vatkaten joukkoon ja lopuksi kuivat aineet ja rouhittu suklaa.

Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa noin 50 minuutin ajan. Varmista kakun kypsyys hammastikulla. Anna jäähtyä ja koristele esimerkiksi sulatetulla tummalla suklaalla tai kaakaojauheella.

Huom. Kakun maku ja koostumus kestää erinomaisesti myös pakastamisen!

13 kommenttia:

  1. Se sisko7/12/11

    Heippa sisko-kultainen! On ihan pakko vielä kommetoida tätä reseptiä, joka on mielestäni maailman paras joulukakku! Se on myös ihan mieletön suklaajämäsulattaja! Itse laitan yleensä n. fifti-siksti tummaa ja valkoista suklaata sekaan. Kannattaa muuten käyttää myös samaaa suhdettaa suklaarouheen ja sattumien osalta. Paistoaika vaatii tosin tämän kakun osalta valitettavasti noitataikoja, sillä se ei saa missään nimessä olla liian kypsä eli kuiva eli pahaa, muttei myöskään raaka. Jokainen paistotilaisuus on ainakin itselleni suuri urheilusuoritus.

    VastaaPoista
  2. Olen siis aina jollakin moukan tuurilla vain onnistunut paistamaan juuri sopivan verran...:)

    VastaaPoista
  3. Juuri tuli taatelikakku uunista, tällä reseptillä leivottuna. Tuoksuu ihanalta ja näyttää kaunillta, maistellaan sitten jouluna. Kunhan vaan maltetaan antaa sen olla. :)

    VastaaPoista
  4. Anonyymi7/12/12

    Tein elämäni ensimmäistä kertaa taatelikakkua tällä reseptillä. Jouduin pitämään uunissa vähän kauemmin kuin tuo ohjeessa mainittu 50 min. Mutta tuli kyllä niiiiiin herkullista ettei mitään rajaa! Parasta taatelikakkua ikinä! Kiitokset ihanasta reseptistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että maistui! Hyvä että maltoit sitten paistaa kauemmin. Varmaan paistoastian muotokin vaikuttaa huomattavasti aikaan ja tietysti uunin teho.

      Poista
  5. Anonyymi19/12/12

    Meinaan kokeilla tätä ohjetta. Minkä kokoiseen (tilavuus) rengasvuokaan ohje on mitoitettu? Kohoaako paljon kypsetessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt tarkalleen osaa sanoa, mutta ihan sellaisen tavallisen kokoiseen, mitä saa kaupoista. Kerran tein hieman pienempään, niin siitä tuli vähän yli. Kakku tietysti tosiaan kohoaa jonkin verran. Jos siis epäilet että vuokasi on "normaalin" kokoinen, niin se käy varmasti hyvin. Tästä kommentista ei nyt selvästikään ollut hyötyä, joten yritän muistaa mitata vuokani tilavuuden tässä illalla, jos vain mitenkään muistan. Olen siis myös tehnyt tuohon leipävuokaankin, mutta en muista senkään mittoja tällä hetkellä.

      Poista
    2. No niin, kuivakakkuvuokani veti tasan 2 litraa vettä, ja se on ainakin todella sopiva tälle taikinamäärälle. Kakku ei kohoa omassa vuoassani aivan yläreunaan asti, mutta en kovin paljon pienemään vuokaa kuitenkaan suosittelisi käyttämään. 1,5 litraa on varmaan aika minimi. Toivottavasti sait apua tästä!

      Poista
  6. Anonyymi19/12/14

    Todella mahtavan herkullinen kakku! Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  7. Anonyymi18/11/17

    Nyt tuli kyllä kakkujen kakku! Tein kaksinkertaisen annoksen ja jaoin kolmeen kertakäyttövuokaan. Näin sain pari kakkua myyjäisiin ja yksi jäi itselle herkutteluun. Kiitos reseptistä! -Anne

    VastaaPoista